Karl-Bertils tillkomst

Efter förra inlägget, om Karl- Bertil Jonsson, blev jag tvungen att googla lite på Kalle B. Detta var vad jag kom fram till: 

(Postar här istället på Karl-Bertils skapare, Tage Danielsson). 
image63

"Idén att låta Tage Danielsson göra en julsaga som kunde sändas i TV kom från Sveriges Radio-TV:s sida. Danielsson hade skrivit sagan om Karl-Bertil Jonsson flera år innan och berättelsen brukade förlaget skicka ut som en julhälsning. Danielsson fick uppdraget i februari 1975, kontaktade tecknaren Per Åhlin för att göra berättelsen till en tecknad film som skulle sändas på julen 1975. Åhlin inspirerades bland annat av Winsor MacCay tecknade serie Lilla Nemo. För att spara tid ritade man de tecknade figurernas konturer med spritpenna istället för vanlig tusch men när teckningarna skulle filmas hade spritfärgen lösts upp och teckningarna fastnat i varandra. Detta gjorde att arbetet försenades och när filmen hade premiär på julafton 1975 var det en slarvigt tecknad version som visades. Efter julen gjordes en förbättrad version som har visats därefter.
Filmen visas i norsk TV varje år och den visas då och då i dansk TV. Filmen finns också i två engelska versioner. I den ena är det Danielsson själv som läser alla roller, i den andra är det Bernard Cribbins som läser alla roller." 

Saxat från Wikipedia 

 Intressant tycker jag att första versionen blev dålig så de tvingades göra en ny. Skulle vara kul att se den första. Jag skulle också vilja se den engelska versionen med Tage, eller den andra med för den delen. 

 

2008-01-09 @ 20:32:03 Allmänt Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0